Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2010 10:44 - УЛТРАЗВУКОВА ИЛИ РЕНТГЕНОВА ДЕНСИТОМЕТРИЯ ПРИ ДИАГНОСТИКА НА ОСТЕОПОРОЗА?
Автор: osteoporosis Категория: Технологии   
Прочетен: 13377 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 25.08.2012 08:46


          Поради едни или "други" причини все по-често се налага пациентите да посещават остеоденситометъра т.е. измерителя на костна плътност. Същевременно цената за този преглед пациентите си я плащат сами. Всеки иска когато плаща да получава най-доброто за парите си. За това реших да напиша нещо полезно.
         По медицинските заведения има два вида остеоденситометри (апарати за измерване на костната плътност). С тях се преценява дали имате остеопороза. Първата група са ултразвукови, а втората са рентгенови.  И двете групи използват физични закони и софтуер за получаване на резултата.  Ето как може да ги различите:

         Обикновено ултразвуковите  остеоденситометри приличат на кутия с размери колкото един среден куфар. С тях се изследват дребни кости. Най-вече се изследва петата.

image


        Рентгеновите остеоденситометри са по-големи с тях се правят повече видове изследвания. Най-важните са на гръбнака и на шийката на бедрената кост. За тези изследвания е необходимо да легнете. За това рентгеновите остеоденситометри имат легло.

!!!   Повече информация за рентгените и опасностите които крие радиацията   !!!


image

       За тези, които не знаят ще спомена, че остеопорозата причинява намаляване на костната плътност. Или може още да се каже, че остеопорозата означава да имате  по-малко количество костна тъкан от нормалното за вашата възраст. Което пък намалява здравината на костите. Като резултат настъпват фрактури  на най-натоварените кости. Това са шийката на бедрената кост и прешлените.
      Причина за възникване на остеопороза са различни фактори.  Най-често това са пол, възраст, настъпване на менопауза, телесен индекс. Жените са засегнати по-често. При по-рано настъпила менопауза трябва да сте по-внимателни! По-слабите също да внимават повече.
      Сега да попитам: като знаете, че най-засегнати от фрактури са гръбнака и  шийката на бедрената кост бихте ли изследвали здравината на петите си? Факт е, че при остеопороза има пропорционално изтънаване на всички кости. НО НЕ ВИНАГИ! За това изследвайте рисковите места!
      Ако държите на по-точно изследване ви предлагам да изберене imageрентгенов тип остеоденситометър. При него самия принцип на получаване на резултат е по-прецизен. Останалото е въпрос на софтуер, дизайн, реклама и каквото още се сетите.
      Ако се притеснявате дали рентгеновия остеоденситометър няма да ви облъчи, трябва да знаете, че в това е принципа на изследването. Но дозата, която ще получите е минимална и може да получите такава доза на плажа от космическото лъчение примерно за 2 дни. При полет със самолет човек получава по-голяма  доза облъчване отколкото с рентгеновия остеоденситометър. Също така облъчване получаваме и от строителните материали, с които са изградени нашите жилища. С други думи в естествената си среда човек е подложен на облъчване през  целия  си  живот. От друга  страна това, че не са регистрирани неблагоприятни въздействия на ултразвука върху хората не доказва, че такива няма.  В първите 10 години от употребата на рентгенови лъчи за диагностика никой не е допускал, че лъчите имат вредно въздействие върху хората.
     По принцип ултразвуковите остеоденситометри са по-евтини и съответно по-разпространени. Всеки инвестирал в такъв апарат е логично да се стреми да печели от него. За това не се съмнявайте, че ще чуете само хубави неща за ултразвуковите остеоденситометри. Но вече знаете, че истината е по-различна.
     А приблизително така изглежда резултатът от изследването на шийката на бедрената кост, който трябва да получите преди да си тръгнете от кабинета. Цветната таблица показва средната плътност на костите при нормално състояние, състояние при остеопороза и междинна плътност на костите.  Наклонените линии показват как се изменят средно статистически границите и средното ниво на плътност на костите с възрастта за хора с  подобни на вашите тегловен индекс, години на настъпване на менопауза и др. Точката в гафиката пък показва състоянието на вашата кост при изследването.

image


 
Как да изберем литотриптер за разбиване на камъни в бъбреците


Ако искате да научите  за силиконовите гърди нещо, което обикновено се премълчава





Гласувай:
5




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: osteoporosis
Категория: Технологии
Прочетен: 47310
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 6
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031